Aanhoudende roodheid, jeuk, onrust, rosacea-achtige klachten, daar kan de demodexmijt zomaar de boosdoener zijn. Maar wanneer weet je dat? En waarom gaat die verveling? En nog belangrijker, wat kun je daar dan aan doen? Dat lees je in deze blog.
We beginnen met het goede nieuws: de demodexmijt is een volkomen normale huidbewoner. Deze piepkleine mijt leeft op (bijna) ieders gezichtshuid en maakt deel uit van je natuurlijke microbioom. Je microbioom is een verzameling van micro-organismen die op je huidleven en mede verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van de huid. Onmisbaar en dus geen reden tot paniek.
Maar... net als bij andere systemen in je lichaam, draait het bij je huid om balans . En dáár knielde het soms. Het is namelijk een samenstelling van 'goede en kwade' bewoners die elkaar normaal gesproken in bedwang houden. Als ze echter worden aangevallen van buitenaf én/of van binnenuit, dan raken ze van slag. En kan bijvoorbeeld demodexmijt zomaar gaan woekeren.
Wat is de demodexmijt precies?
De demodex is een minuscuul mijtje dat leeft in haarzakjes en talgklieren, vooral in het gezicht. Hij voelt zich soms met talg en afgestorven huidcellen en is meestal onschuldig. Maar onder invloed van stress, verstoorde barrière, onjuiste verzorging of overbelasting van de huid , kan hij zich plotseling vermenigvuldigen. En dan begint de ellende.
Klachten die kunnen wijzen op een demodex-trigger:
- Aanhoudende roodheid (met naam rond neus en wangen)
- Een branderig of jeukend gevoel
- Schilfertjes van ruwheid
- Gevoelige huid die nergens tegen lijkt te kunnen
- Symptomen lijken op rosacea, maar worden niet altijd gediagnosticeerd
Deze klachten komen vaker voor bij mensen die “alles al veroorzaakt hebben” maar geen blijvend resultaat vinden. En dat is precies waar kennis het verschil maakt.
Wat je niet moet doen
- Agressief reinigen (hoe 'schoon' je de huid ook wilt maken)
- Producten met alcohol of synthetische geurstoffen gebruiken
- Zelf gaan handelen met middeltjes van internet
- De huid overactiveren met sterke zuren van exfolianten
De demodexmijt floreert bij een verstoorde huid, en veel van deze acties verzwakken je barrière alleen maar verder.
Wat je wel kunt doen
- Werk met producten die je huidbarrière herstellen zoals en het microbioom respecteren (denk aan koude verwerking, adaptogenen, prebiotica). Want dat is de oorzaak. Als het hele microbioom herstelt, pak je de bron aan en gaat de demodexmijt zich weer normaal gedragen.
- Laat een professionele intake doen (bijv. via de LOTT-methode), zodat je echt weet wat er speelt.
- Ga samen met de klant op weg naar verbetering, door het opsporen van triggers in stress en/of voeding. Vaak is er een relatie met de darmen (lekkende darm). Je kunt de darmwand als een soort van biologische huid zien.
- Gebruik veel supplementen in de vorm van vezels, probiotica en omega 3 ter ondersteuning.
Wij kiezen voor een zachte maar effectieve aanpak met merken die de huid beïnvloeden, beschermen en resetten zonder dat je barrièrefunctie onder druk komt te staan. We gaan de huid helpen om zelf terug te leren vechten. Een gezonde huid is hier goed in staat. Ook in de praktijk van onze aangesloten professionals wordt steeds vaker succesvol gewerkt met deze benadering.
Omdat het de huid niet tegenwerkt, niet uitdaagt, maar krachtig aan herstel. Hierdoor weten we ook dat we de gezondheid nooit ondermijnen en altijd vooropstellen.
Waarom deze kennis belangrijk is voor professionals
Als huidprofessional wil je niet alleen mooie resultaten—je wil duurzame oplossingen bieden. De demodexmijt is geen horrorhype, maar een subtiele aanwijzing dat het huidecosysteem uit balans is. Door je klant hierin mee te nemen, versterk je de relatie, het vertrouwen én je expertstatus.
Labrains is specifiek voor deze huidproblemen ontwikkeld.
💡 Ben je ondernemer in de beautybranche en werk je met de huid als spiegel van gezondheid? Onze natuurlijke merken zijn beschikbaar voor professionals die verdieping zoeken en zich onderscheidend willen voelen in een overvolle markt. Interesse? Laten we kennismaken.